Auteur Topic: Fostex G16s wil niet opnemen.  (gelezen 13784 keer)

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Fostex G16s wil niet opnemen.
« Gepost op: 18 april 2013, 14:31:53 »
Een tijdje geleden heb ik een Fostex G16s gekocht voor weinig, met de kreet in de advertentie "met klein defect" Dit tape deck komt uit 1992, en ja het jaar van de condensator plaag.

Persoonlijk een heel erg mooi deck, en ik hoop echt dat ik hem aan de praat krijg want ik kan het niet over me hart krijg om hem in delen op ebay te zetten.



Het deck kent 16 R/P kaarten waarvan elke elektrolytische condensator overleden is, al met al zo'n 700 a 800 condensatoren. De R/P kaarten zijn verantwoordelijk voor het opnemen, afspelen, bias en het wissen van de track. Bij het vervangen van de condensatoren bleek ik 2 type kaarten te hebben namelijk de oudere generatie kaarten met losse dolby S module en de nieuwe singel dolby chip kaarten, welke zo'n 25% meer condensatoren kent, en waar ik nog onderdelen voor moet bestellen.

Ik ben dus begonnen met de eerste 8 kaarten waarvoor ik de condensators had ingekocht.
van de 8 kaarten kwamen er 5 weer tot leven, een redelijke scoren. De overige 3 hebben vermoedelijk 2 defecte mosfetjes dus ik maak me daar niet al te druk over.
De M37700m2a is de hoofd microcontroller, deze stuurt met 4 bits de M50782SP aan. Dit IC zorgt voor het aansturen van de TD62553s driver welke op zijn beurt de RP kaarten bedient.
De M50782SP is verantwoordelijk voor eigenlijk de hele aansturing van de RP kaarten Armed, REC, Erase, mute, power mute etc.
Wat mij opviel was dat Erase altijd hoog was, en ik hoopte op een defecte driver. Echter lijkt het erop dat de driver werkelijk doet wat hij moet doen tenminste als het data sheet correct interpreteer. De TD62553s driver doet ook meteen inverteren dus waar het op neer kwam was dat de M50782SP op Erase de opdracht Laag had staan, waardoor het na de driver als hoog op de kaarten word aangeboden.

(01) Elke RP kaart heeft een microcontroller U7, nou ja zo noemen zij het. Na mijn weten doet het ding niet meer dan wat simpel IO werk en draait er geen software in. Als de status REC word gegeven dan krijgen alle RP kaarten REC, Alleen de kaarten die Armed zijn reageren daar echter op. Mijn hypothese zou zijn dat dit IC op de RP kaarten een staat aangeboden krijgen die ze niet herkennen en dus niets mee kunnen.

(02) Ik heb werkelijk 8 dode kaarten, ik vind dat onwaarschijnlijk.

(03) User error, Selecteer Input mon, Arm channel, Press Rec & Play?

(04) Defecte M50782SP welke commandos van de main cpu verkeerd interpreteert, wel vreemd dat dan alleen die I/O poort dood is, de rest lijkt prima te werken.

(05) Deck kan alleen werken met alle 16 kaarten. Ik zie daar geen bewijs voor in de schema's tevens is het connector board ook voor de G24S en die laatste 8 kaarten ontbreken immers ook.



Connector board schema
http://members.tele2.nl/sebasvdm/Image3.jpg

RP kaart schema

http://members.tele2.nl/sebasvdm/Image4.jpg

De RP kaarten hebben een relay wat volgens mij geschakeld word bij op of afspelen, dit relay doet echter niets.

J1 Type
01 Line in
02 Line out
03 Channel: Kanaal actief 5v
04 Rec: Actief bij rec 5v
05 Spot Erase: 5v altijd hoog! Why?
06 Power Mute: Niet gemeten maar functie lijkt te werken
07 NA in/out: Dolby S On Off
08 Mute 1: Niet gemeten maar functie lijkt te werken
09 Mute 2: Niet gemeten maar functie lijkt te werken
10 12 volt: 12v
11 Odd - Even:  AKA Gapless ? wat doet capless?
12 24 volt: 24v
13 15 volt: 15v
14 0v
15 0v

J2 Type
01 Xtalk: ? geen fauw idee tot nu toe
02 R/P cold: Naar play/rec head?
03 R/p Hot : Naar Play/rec head?
04 Vcc: 13,66 v waarom?
05 0v:
06 Erase cold: Naar Erase head?
07 Erase hot: Naar Erase head?
08 OSC: 0v Bias oscillator?
09 CP: 5v geen idee
10 All in: Hoog bij input-mon 5v
11 AST: geen idee
12 Meter out VU meter out

Ik ben een beetje door mijn idee?n heen omdat ik gewoon simpel weg niet goed weet wat er hoort te gebeuren, mijn kennis tekort schiet. Ik heb het hele verhaal op circuitsonline gezet maar daar kwam weinig op terug. Wat opvallend is, is dat van de verhalen die je leest over de G16S het vaker voorkomt dat mensen het hebben over het niet willen opnemen. Decks die gewoon op alle kanalen spelen, maar het vertikken op te nemen. 

Link naar de service manual
https://www.dropbox.com/s/mie78dz3qouw3hv/service.PDF



Dik

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #1 Gepost op: 18 april 2013, 22:45:44 »
Gaaf ding, leuke uitdaging!

Denk echter dat je verkeerd zoekt. 3/8 kaarten kapot en hetzelfde defect? Niet waarschijnlijk.

Er zijn zat oorzaken die dit probleem kunnen veroorzaken. Slechte contacten laten ook niet veel bitjes door.
Waarom zou die condensatorplaag zich beperken tot slechts de audioprinten?

Het mooie van 8 printen is dat je kunt wisselen. Je weet al welke het doen toch?
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #2 Gepost op: 18 april 2013, 23:35:08 »
De hoofd condensators zijn niet vervangen dus de eerste afvlak condensators, verder alle condensators bij de spanning's regelaars, het controller board, het RP connector board, en dus nu 8 R/P kaarten. (ik moet gewoon eerst weten of er hoop is voor ik de "dure" elcos ga vervangen. De spanningen zijn allemaal netjes nu.

Weet ik welke kaarten werken? ... wel ik weet welke 5 kaarten afspelen. Ik weet niet wat er voor nodig is om de kaarten in REC te krijgen.
Wat ik weet van het schema of eigenlijk meer eruit begrijp, moet voor een opnamen REC en ERASE hoog zijn, maar er zit ook een relay op de kaart welke schakelt tussen opnamen en weergaven (Dat moet ook wel want dit deck heeft slechts 1 kop plus natuurlijk de wis kop. Dit relay gaat nooit om en we komen nooit in de REC modes terecht.
Slechte contacten hebben we niet echt.

Main cpu - Regelaar - Driver - kabeltje naar connector board (backplane) en dan zijn we er. En dat traject is na gemeten.

Kijk ik weet niet of de main cpu het commando tot opnamen geeft, dat is gewoon niet meetbaar wat ik wel weet is dat als het van die regelaar waar die 4 bits in gaan er totaal niets meer mee gedaan word. Het kan heel goed zijn dat die driver dood is en het signaal niet laag kan worden. Omdat te testen moet ik hem eruit solderen, meestal vervang ik hem dan meteen want ik zaag ze graag bij de knie?n af en dan een voor een de 9 pinnetjes eruit.

Dat ik 3 defecte kaarten heb met het zelfde probleem, wel het is vrij bekend dat die 2 mosfetjes de geest geven zodra die condensators kortsluiting maken. Maar goed je hebt gelijk 3x de zelfde fout, is onwaarschijnlijk. Toch ik maak me daar nu nog niet druk over. Scoop kopen,  waar kom het binnen, waar moet het heen, volgen tot het stopt en oplossen.
Het zou zoooo veel makkelijker worden als ik een 2e werkende hier zou hebben, maar goed nog even sparen. Het geluid wat eruit komt is stiekem wel erg goed.

Ik ben nu 2 maanden bezig en het begint wel tot wanhoop te leiden ondertussen, ik heb echt geen idee meer.

Dat relay bv T1 welke schakelt tussen de opname/weergave modes, wie stuurt dat uiteindelijk aan? Is dat de kaart zelf of komt dat ergens vanaf het connector board? Wat doet AST , ODD-EVEN Gapless CP en Xtalk?

Ik ga in ieder geval de M50782SP regelaar en de TD62553s driver vervangen alleen deze komen uit japan en dat duurt even. Of ik moet wachten en een 2e deck kopen. Ik hoop dat de G16C gelijk is op de dolby versie na, de S vind je bijna niet.

Sebastiaan

Dik

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #3 Gepost op: 19 april 2013, 23:32:00 »
Geeft het deck via het front wel aan dat hij in rec-mode staat?
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #4 Gepost op: 21 april 2013, 01:42:37 »
Ja Rec gaat gewoon aan, spot erase gaat ook aan als ik die bedien maar doet niets.



Dit is een scan van mijn krabbels, eerste is neutraal, tweede is play, en de derde is rec
Q4 is mute2 Q3 is mute1 Q2 is REC Q1 is Erase, en zoals het erop lijkt is Q1 altijd hoog, (voor de driver laag)



Ik was op jacht naar een G16C maar ik hoorde dat deze toch vanbinnen niet het zelfde zou zijn. En natuurlijk is een G16C service manual niet te vinden dus dat is wel een gok.

Hoe dan ook ik moet een paar dagen het ziekenhuis is dus ik kan wat langzaam reageren.

VG Sebastiaan

Calimero

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 339
  • Ik loop al jaaaren met een ei-pet ....
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #5 Gepost op: 21 april 2013, 03:01:51 »
Een inverter IC met 5V voeding kan normaal geen 15V op z'n uitgang hebben, of
het zou een "open collector" type uitgang moeten zijn.
Ik mis daar echter de "pull up" weerstanden voor in het schema (zo ver ik het in
beeld heb).

Ik ken de Fostex decks alleen van plaatjes, maar dit zou ik minimaal als "verdacht"
bestempelen en even verder zoeken hoe het zit.
Omdat het soms grappig is : https://twitter.com/DutchSpeakwords

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #6 Gepost op: 21 april 2013, 14:35:02 »




Dat verklaard de 15v denk ik.

Is het mogelijk dat een defecte TD62553s driver de M50782SP Erase pin laag houd door interne sluiting?

Calimero

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 339
  • Ik loop al jaaaren met een ei-pet ....
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #7 Gepost op: 22 april 2013, 14:02:00 »
Dat verklaard de 15v denk ik.

Ik zie nu inderdaad die pupll-up weerstanden en de open collector uitgang(en)
en daar staat inderdaad die 15V.

Is het mogelijk dat een defecte TD62553s driver de M50782SP Erase pin laag houd door interne sluiting?

Dat is niet onmogelijk.
Een defecte tor, want meer is het (per buffer trapje) eigenlijk niet, wil nog wel
eens een sluiting veroorzaken c.q. zich als draadje gaan gedragen.

Je zou kunnen proberen zo'n buffertje na te maken met een BC547 of zo, 2 losse
weerstanden (2k7 en 22k) en eventueel 2 diodes.
De diodes zitten er in voor de beveiligig tegen een negative U-in en een inductive
belasting.
Omdat het soms grappig is : https://twitter.com/DutchSpeakwords

Dik

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #8 Gepost op: 23 april 2013, 10:04:46 »
Ja Rec gaat gewoon aan, spot erase gaat ook aan als ik die bedien maar doet niets.

Op alle kanalen?
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #9 Gepost op: 24 april 2013, 17:15:59 »
  ;D

Beetje saaie ontknoping, in slot 3 zaten 2 verbogen pennetjes namelijk CP en ALL IN pin 9 en 10.

Geen idee hoe ik daar opeens bij kom, ik lag in bed mijn narcose te verwerken en had opeens van waarom gaat kaart 3 eigenlijk slecht in zijn slot. Dus even snel gekeken en oei 2 pennetjes die tegen elkaar zaten. Schema gepakt en het ging dus om 9 en 10 van J2.

Even snel uit elkaar gehaald, rec en play gedrukt en ik hoor "klik" en daar ging het relay van de kaart ;-)

Desalniettemin, er klopt geen hout van, sommige kaarten gaat geen geluid door, andere wissen niet, andere nemen niet op, vu levels, vergeet het maar, wat -3 db is bij opnamen is komt er +8 uit en dolby S lijkt ge?nverteerd te werken. Een bende dus, eerst maar even geld sparen voor een scope want ik geloof niet dat ik daar aan ga ontkomen.
Iedereen bedankt zover en ik hou jullie op de hoogte! Eerst maar is beter worden.


sterremuur

  • Manuals
  • Global Moderator
  • Koekiemonster
  • *****
  • Berichten: 2.214
    • Sterremuur!!
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #10 Gepost op: 25 april 2013, 17:54:52 »
He jammer, ik heb er net eentje verkocht die ik over had.
Ik heb er nu nog 2 en mogelijk doe ik er eentje weg.
Waar woon je?

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #11 Gepost op: 25 april 2013, 19:58:27 »
Je bedoeld dat een G16 C of S over hebt?

sterremuur

  • Manuals
  • Global Moderator
  • Koekiemonster
  • *****
  • Berichten: 2.214
    • Sterremuur!!
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #12 Gepost op: 25 april 2013, 23:11:52 »
Uh, nee, een scoop...

Dik

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 167
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #13 Gepost op: 5 mei 2013, 17:50:48 »
  ;D

Beetje saaie ontknoping, in slot 3 zaten 2 verbogen pennetjes namelijk CP en ALL IN pin 9 en 10.

Geen idee hoe ik daar opeens bij kom, ik lag in bed mijn narcose te verwerken en had opeens van waarom gaat kaart 3 eigenlijk slecht in zijn slot. Dus even snel gekeken en oei 2 pennetjes die tegen elkaar zaten. Schema gepakt en het ging dus om 9 en 10 van J2.

Even snel uit elkaar gehaald, rec en play gedrukt en ik hoor "klik" en daar ging het relay van de kaart ;-)

Desalniettemin, er klopt geen hout van, sommige kaarten gaat geen geluid door, andere wissen niet, andere nemen niet op, vu levels, vergeet het maar, wat -3 db is bij opnamen is komt er +8 uit en dolby S lijkt ge?nverteerd te werken. Een bende dus, eerst maar even geld sparen voor een scope want ik geloof niet dat ik daar aan ga ontkomen.
Iedereen bedankt zover en ik hou jullie op de hoogte! Eerst maar is beter worden.

Zie je dat je te ver zat te zoeken ;)

Met een voltmeter en de schema's kom je al een heel eind.
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D

Voyager

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 15
Re: Fostex G16s wil niet opnemen.
« Reactie #14 Gepost op: 14 mei 2013, 13:46:03 »
Ik zal hier ook even een update geven.
Het deck doet opnemen, afspelen, wissen (min of meer)
Er zijn 2 kaarten die alle 3 de functies redelijk beheren alleen krijgen ze de tape niet leeg.
van de 30 mV die ik nodig heb op de wiskop heb ik slechts 12 to max 15 mV

Ik wist wel dat er kleine probleempjes zouden zijn met diverse kaarten maar hier zakt echt de moed me van in me schoenen. Het blijkt ook een grapbag aan kaarten te zijn. Sommige komen uit een G24S andere uit de G16S, weer andere zijn een generatie later. Kort om er is een kaarten wissel mee gedaan en dit waren gewoon alle defecte. Ik heb minimaal 1 100% kaart nodig om de andere te kunnen fixen, ik ben niet goed genoeg om alleen aan het schema wijs te kunnen worden, wat, waar verwacht word.

Komt bij dat elk rot onderdeel uit japan moet komen. En ik kan er wel aankomen maar het is elke keer 1 maand wachten en vreselijk duur. Mijn advies ga voor de 16C. Het kan zijn dat ik de R/P kaarten en elektronica van de 16c ombouw in de 16s, op die manier heb ik het beste van 2 werelden.
 
Mwa te ver :-) uiteindelijk had ik in 1 ding gelijk, de kaarten kregen in een staat aangeboden waar ze niets mee konden. Verder klinkt het deck wel goed, beter als alles wat ik tot nu toe gehoord heb.