Auteur Topic: Tapedecks afregelen  (gelezen 29411 keer)

Big M

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 233
    • Netlog pagina Maurice
Tapedecks afregelen
« Gepost op: 1 maart 2008, 17:01:19 »
Welke onderdelen van een Tapedeck moet je afregelen, welke kun je afregelen en welke kun je beter niet "afregelen".
Als je gaat afregelen, wat heb je nodig en hoe ga je te werk:
« Laatst bewerkt op: 8 juni 2009, 08:36:13 door Big M »
An Akai a day keeps sorrow away!
Turnin' Hubs and swingin' Vu's is Reel Romance!

Calimero

  • Gast
Re: Tapedecks afregelen
« Reactie #1 Gepost op: 2 maart 2008, 08:14:17 »
Mooi topic idee !!

Ik denk echter dat jij mij (ons ?) meer kan vertellen dan dat
de meeste leden hier kunnen , een enkeling daar gelaten .
Ook is het denk ik een beetje de vraag , gaan we diep of
houden we het (voorlopig ?) relatief simpel .
Simpel beginnen en daarna opbouwen is denk ik het beste .
Het meest simpele is kanaal ongelijkheid lijkt me .

Gerry is in mijn geval zo aardig geweest een korte tape met
1kHz op te nemen vanaf een test cd . Kant A op 19cm/s en
kant B op 9,5cm/s . I.c.m. een AC mV meter kom je dan al
een heel eind .
Ik gebruik er een analoge universeel meter voor samen
met een buizen trapje wat 32x versterkt .
Buizen is geen noodzaak , maar heb ik grijpklaar staan .
Met een opamp is ook prima een versterk trapje te maken .
Het doel van dit trapje is om op schaal 10V of zo toch  een
redelijke meteruitslag te krijgen terwijl U-uit van het deck bij
Akai meestal 0,7V ac is als ik me niet vergis .
Wie een "echte" buisvoltmeter heeft , da's ook prima natuurlijk .


Waarom geen digitale meter ? Die nemen zg. samples van de
te meten spanning , vaak dusdanig langzaam dat boven de 400Hz
de nauwkeurigheid al drastisch af neemt , zelfs bij de wat duurdere
meters als een (mijn) Dynatek .


Big M

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 233
    • Netlog pagina Maurice
Re: Tapedecks afregelen
« Reactie #2 Gepost op: 2 maart 2008, 16:20:14 »
Laten we als voorbeeld een Akai GX 635d/Db nemen.

Wat regelen we af?

Kanaal gelijkheid bij weergave
Kanaal gelijkheid bij opname.
Bias uiteraard bij opname.
Weergave volume
VU meter uitslag
Bandsnelheid
Koppen hoe wat waarom.

Stap1:

Vu Meters

We beginnen met de VU meters af te regelen, zodat 0db op de VU meters ook 0dB is op de uitgang.
Zo kunnen we de VU meters gebruiken om de levels gelijk te zetten later.

Wat is 0dB?

0dB is een bepaling die via een moeilijk verhaal berekend is en uitkomt op 0,707 Volt average.
top top moet je dit met wortel 2 vermenigvuldigen, zo kom je op ongeveer 1,1 Volt.
Als frequentie signaal schrijft Akai 1000 Hz voor (1 kHz)

Wat heb je nodig?

Je neemt een Toon generator waaruit 1kHz komt bij ongeveer 1 tot 1,5 volt. (rond de 0dB dus)

De uitgang van je deck sluit je aan op een Oscilliscoop en deze stel je op de juiste manier in.

Hoe ga je te werk?

De Toongenerator sluit je aan op de ingangen van het deck.
Je stelt de line in potmeters op de voorzijde van het apparaat in zodat je op de Oscilloscoop 1,1Volt afleest.
De VU meters zouden nu 0dB aan moeten geven, zo niet, dan bij rgelen met de VU meter Potmeters op de audio print.

Nu heb je de VU meters "geijkt" op de uitgang.
De uitslag van je VU meters kloppen nu.
« Laatst bewerkt op: 17 maart 2009, 12:08:32 door Akai GX Freak »
An Akai a day keeps sorrow away!
Turnin' Hubs and swingin' Vu's is Reel Romance!

Big M

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 233
    • Netlog pagina Maurice
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #3 Gepost op: 17 maart 2009, 12:01:50 »
Weergave

Nu de VU meters "goed" staan, kunnen we deze als gereedschap gebruiken bij de volgende afregelingen.

Nu is het zaak een testband te hebben met een testtoon van 1 kHz op 0dB.
(ik maak deze zelf op mijn volspoors Mono Nagra)

Deze tape draai je af op weergave stand en nu moeten de VU metertjes dus 0dB aangeven.
Doen ze dat niet, moet je de weergave versterker zo afregelen dat de VU metertjes w?l 0db aangeven.
Kort gezegd, weergave potjes zo draaien dat de metertjes 0db aangeven.

Uiteraard ga ik er in dit verhaal van uit dat de koppen goed staan.
Bij scheve koppen kan het niveau van links rechts straks drastisch gaan afwijken wanneer je de koppen stelt.
Volgorde is dus eigenlijk dat eerst de koppen recht moeten staat vooraleer de levels af te regelen.
« Laatst bewerkt op: 17 maart 2009, 12:07:54 door Akai GX Freak »
An Akai a day keeps sorrow away!
Turnin' Hubs and swingin' Vu's is Reel Romance!

Big M

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 233
    • Netlog pagina Maurice
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #4 Gepost op: 17 maart 2009, 12:15:59 »
Opname

Nu gaan we de opname levels controlleren en eventueel aanpassen.

Let op, iedere bandsoort heeft zijn eigen eigenschappen en gevoeligheden en niet ieder deck reageert hetzelfde op de diverse tapes.

Om een GX 635d/DB af te regelen gebruik ik zelf altijd een Maxell band type XLI.
Dit, omdat dit gewoon een behoorlijke match is en deze band in gebruikte staat nog goed te verkrijgen is op MP.

Goed, we beginnen met een toongenerator die we instellen op 1000 Hz en op ongeveer 1 tot 1,5 volt (+/-0dB)

De uitgang van de toonfiets hangen we aan de ingangs bussen van het deck.
We lezen op source stand 0dB af na instelling van de line-in knoppen.

Dan zetten we het deck in tape stand en rijgen we een XLI tape in.
Deck op rec stand en opnemen.

De VU meters behoren nu ook weer 0db af te lezen, doen ze dit niet, de REC potjes op de print even instellen tot dit klopt.

Behoefd denk ik geen uitleg maar:
Uiteraard, omdat dit een autoreverse decks betreft, beide kanten doen.

An Akai a day keeps sorrow away!
Turnin' Hubs and swingin' Vu's is Reel Romance!

Big M

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 233
    • Netlog pagina Maurice
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #5 Gepost op: 8 juni 2009, 08:33:00 »
Opname en Bias

De bias bij dit deck is ook weer voor beide zijdes apart af te regelen.

Bij dit deck geeft Akai op in de SM dat hiervoor een toon van 15kHz -20db gebruikt moet worden, om de Biasstroom af te regelen.

Goed, dit post ik niet graag, want het is namelijk ook een kwestie van "fingerspitzengef?hl".

Stel de toongenerator in op de opgegeven waarde.

Sluit de toongenerator aan op het deck en stel het deck in op source zodat er op de VU meters ongeveer 0dB is af te lezen.( ze moeten dus vrij ver open)

Neem op en controlleer of in de tapestand ook 0dB  +of- 2 dB aangegeven wordt.

Wanneer niet:

Het is nu zaak dat we erg voorzichtig te werk gaan en goed blijven nadenken.
De bias trimmers kun je namelijk stukmaken waneer je de schroefjes te ver los of te ver vast draait.

Draai de bias trimmers nu zover open, terwijl je een opname maakt en het deck op tape heb staan, dat je het hoogste punt van de uitslag van de VU meter heb gevonden.
Dit punt is de top van de biascurve en geeft overbias, om nu een correcte instelling te maken ga je 3dB v??r dit punt zitten.
Dus draai je de trimmer weer terug totdat de VU meter 3dB minder aangeeft dan de waarde die je net op de top vond.
Doe dit met alle kanalen.

Check nu met 0dB 1Khz of de opname sterkte nog klopt.
Regel dit desnoods bij.

De toongenerator weer op -20db en 15kHz en instellen op 0db op de meters, opnemen en kijken of beide kanalen nu gelijk zijn.

Waneer de uitslag op de band ietsje harder is dan op de source mag je dit corrigeren, dit is dus het tweaken van de bias.
Waneer je op tape en source zowel bias als rec volume correct hebt staan, is het tijd om een opname te maken.





An Akai a day keeps sorrow away!
Turnin' Hubs and swingin' Vu's is Reel Romance!

disco

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 262
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #6 Gepost op: 30 januari 2010, 12:03:57 »
Maurice,

Zojuist had ik een geval aan de hand (A77) waar de voedingsspanning was verlopen. Wellicht is het raadzaam om deze te verifieren voordat de afregelprocedure wordt aangevangen.

Idem dito voor de frequentie(s) van de tachoregeling, voor zover aanwezig.

Big M

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Berichten: 233
    • Netlog pagina Maurice
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #7 Gepost op: 31 januari 2010, 00:45:21 »
Hallo Disco,

Je hebt hierin wel gelijk, alleen was deze afregel methode, zoals je kunt lezen gestoeld op een GX 635d/db van Akai.
An Akai a day keeps sorrow away!
Turnin' Hubs and swingin' Vu's is Reel Romance!

Dozo

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 51
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #8 Gepost op: 20 juni 2010, 01:58:33 »
Opname en Bias

Bij dit deck geeft Akai op in de SM dat hiervoor een toon van 15kHz -20db gebruikt moet worden, om de Biasstroom af te regelen.


In de sm staat zoiets van 1,5, 15 Khz -20Db recording (dus niet 0 dB) en dat je op dat niveau er voor moet zorgen dat je opname recht moet zijn tussen deze twee waarden. Het -3 dB punt is een methode maar niet iets wat specefiek wordt aangegeven in de sm van Akai.




Dozo

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 51
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #9 Gepost op: 21 augustus 2010, 01:28:33 »
Vandaag eens de 7Hz methode uitgeprobeerd met diverse tapes op een GX-635D. Ik kan alleen maar zeggen dat dit echt heel snel werkt en een zeer mooie schone opname oplevert. De moeite waard om eens te proberen.

http://www.billvermillion.com/tape.html

sterremuur

  • Manuals
  • Global Moderator
  • Koekiemonster
  • *****
  • Berichten: 2.177
    • Sterremuur!!
Re:Tapedecks afregelen
« Reactie #10 Gepost op: 21 augustus 2010, 13:34:19 »
Je krijgt dan wel de minste modulatieruis, maar bij Akai kun je de equalizer niet bijstellen, i.t.t. Revox.
Je moet dan geluk hebben met je tapesoort dat de karakteristiek "recht" is.
Akai's eigen filosofie is om via de bias de karakteristiek recht te trekken tussen 10 en 10.000 Hz. De bias vormt dan een compromis tussen rechte karakteristiek en minimale vervorming.

Tape man

  • Gast
Re: Tapedecks afregelen
« Reactie #11 Gepost op: 17 juni 2012, 18:42:50 »
Dank voor de goede uitleg ;)
Hoe zit het dan met die  millivoltmeter heb je die niet niet nodig dan.

sterremuur

  • Manuals
  • Global Moderator
  • Koekiemonster
  • *****
  • Berichten: 2.177
    • Sterremuur!!
Re: Tapedecks afregelen
« Reactie #12 Gepost op: 17 juni 2012, 23:27:06 »
Je reageert op een zeer oude post, dat vertraagt de discussie wel sterk.

Los daarvan zou ik de normale procedure gebruiken zoals in de manuals omschreven staat.
Daar kun  je gewoon de mV-meter voor gebruiken.

Tape man

  • Gast
Re: Tapedecks afregelen
« Reactie #13 Gepost op: 18 juni 2012, 00:45:13 »
Ik zou blij zijn met wat discussie. :-X
« Laatst bewerkt op: 18 juni 2012, 00:50:36 door Tape man »

KJHvanBeek

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 107
Re: Tapedecks afregelen
« Reactie #14 Gepost op: 20 oktober 2012, 15:01:08 »
Een Uher SG-630/630 Logic regel je af met 333 kHz.