Auteur Topic: PhilipsEl3530  (gelezen 1409 keer)

romkema

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 12
PhilipsEl3530
« Gepost op: 9 november 2023, 21:00:29 »
Goedenavond ,
Ik heb deze recorder al heel lang , mechanisch redelijk maar de versterker doet het niet.
Ik heb de afvlakelcos vervangen en ook de condensatoren C4 C5 C9 en C23.
Nu met de potmeter op stand 3 speelt het heel zacht en daarna hard bobbelen.
Ik denk dat de versterker in onbalans is maar verder rijkt mijn kennis niet.

De Eindbuis trekt in de weergavestand 34 Mampere

Wie wil helpen ? Groeten van Romke

DdH

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 138
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #1 Gepost op: 10 november 2023, 10:36:30 »
Dag Romke,

Ik weet niet of over de EL-modellen hier kennis aanwezig is, maar als je hier geen reactie krijgt, kun je je misschien wenden tot de specialist:
https://www.bandrecorder.be/Bandrecorder/Welkom.html

Ik neem aan je hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Vriendelijke groeten van

Dirk

romkema

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 12
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #2 Gepost op: 10 november 2023, 12:26:44 »
Dag Dirk,

Hartelijk dank hier heb ik wel iets aan

Groeten van

Romke

romkema

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 12
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #3 Gepost op: 10 november 2023, 14:06:25 »
Hallo Dirk,

Ik klikte de site aan en toen wist ik het weer .
Ik heb die meneer eerder om hulp gevraagd.
Hij weet alleen heel veel van de mechanische kant van Philips recorders.
Je kan bij hem snaren kopen en ook je recorder mechanisch laten repareren.
Hij heeft geen verstand van de elektrische kant van het verhaal .

Toch bedankt Romke

DdH

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 138
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #4 Gepost op: 19 november 2023, 11:06:45 »

Hobbyman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 480
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #5 Gepost op: 20 november 2023, 20:33:37 »
Er zijn een aantal met verschillende serie uitvoeringen betr. de onderdelen en belangrijk is de juiste schema er bij zoeken. dus kijken welk serie nr. op het plaatje staat onder de kast op dat lucht roostertje. Ik kan je wel enigzins helpen , heb er zelf ook 1 opgeknapt en moet ook wel een beetje technisch zijn met de aandrijvingen goed te kunnen herstellen mocht het nodig zijn.
De grote elko's  had je al vervangen? dat was dus al een hele klus.
Ook kan er nog een verbrande weerstand in zitten en sterk verlopen dikke zwarte teerknollen.
Heb je ook last van een zeer krakende volume potmeter? dan de draad die rechtstreeks van de potmeter naar een pen van de buis gaat een condensator tussen solderen van 27 of 33nf / verandert de in/uitgang's signaal niet veel van .
Koppen goed schoon polijsten en denk erom de afschermkapjes goed terug plaatsen zodat de tape niet aan de uitsparing slipt
want dan raakt de tape de koppen niet goed. Ook geen moderne nieuwe tape gebruiken .
Wegens omstandigheden kan ik niet direct reageren maar kom wel als je vragen hebt er op terug dus ik volg.

Oja , je ziet het waarschijnlijk wel, alle beschrijving / lijntjes en functie's perongeluk weggepoetst.
« Laatst bewerkt op: 20 november 2023, 20:57:32 door Hobbyman »

C.B.

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 94
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #6 Gepost op: 20 november 2023, 22:38:59 »
Ook geen moderne nieuwe tape gebruiken .

Maar er ligt wel RTM op...  ;)

Hobbyman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 480
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #7 Gepost op: 21 november 2023, 08:43:00 »
Ook geen moderne nieuwe tape gebruiken .

Maar er ligt wel RTM op...  ;)
Ik dacht dat het een gewoon oud Basf tape was gezien het spoeltje met een beschadigt plakkertje.

C.B.

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 94
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #8 Gepost op: 22 november 2023, 13:24:17 »
Ook geen moderne nieuwe tape gebruiken .

Maar er ligt wel RTM op...  ;)
Ik dacht dat het een gewoon oud Basf tape was gezien het spoeltje met een beschadigt plakkertje.

Zou zeker ook kunnen. RTM gebruikt gewoon dezelfde spoelen, de matrijzen wellicht van de laatste generatie BASF.

romkema

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 12
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #9 Gepost op: 23 november 2023, 17:46:22 »
Hallo, Hobbyman , Ik kon je naam niet vinden ?

Erg bedankt voor je bericht , en ter verduidelijking het volgende :
Ik heb het juiste schema.
Ik heb de grote Elko s vervangen en ook alle teerknollen, en enkele verlopen weerstanden.
Er zit een oude tape van Philips op.
De potmeter kraakt niet maar bij afspelen zacht geluid tot stand 3 daarna hard gebobbel wat meegaat met het verdraaien.
Tape loopt goed snelheid is goed .
Er moet iets mis zijn in de versterker maar ik ben niet vaardig genoeg om dat op te lossen.

Tot zover ik hoor graag wat je er van vind ,

Met groeten Romke

Hobbyman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 480
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #10 Gepost op: 24 november 2023, 07:23:57 »
Welke serie ( zie plaatje aan de onderkant van de kast ) heb je dan kan ik in het betr.schema meekijken.

romkema

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 12
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #11 Gepost op: 24 november 2023, 16:47:14 »
El 3530 / 10

Hobbyman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 480
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #12 Gepost op: 24 november 2023, 18:35:11 »
El 3530 / 10
Het gaat om de serie nr.
Heb je er 2 x EL40 inzitten of B1 -EL40 en B2-EL42
Mocht je 2 EL 40 hebben dan deze eens onderling wisselen van plaats.
Druk Schakelaar SK3 die gebruikt/ingedrukt wordt bij opnemen de contacten reinigen en nameten of ze goed afgesteld staan.
« Laatst bewerkt op: 24 november 2023, 18:43:35 door Hobbyman »

romkema

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 12
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #13 Gepost op: 24 november 2023, 20:33:48 »
Het serie nr is 5298 . er zit een EL 40 en een EL42 in .
De contacten van Sk3 zijn schoon en lijken optisch goed te werken.
Wat bedoel je precies met nameten ? 

Hobbyman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 480
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: PhilipsEl3530
« Reactie #14 Gepost op: 24 november 2023, 21:20:28 »
Er zitten op SK3 contacten die elkaar moeten verend raken en enkel die dan vrij moeten zijn ,
eventueel een goede verlichting erboven om goed te zien.
Het schema die bij je rec. hoort is blz.32 van 44.
Nr. 1561 - 6075.
Heb je de schakelaars SK1a/b en SK2 al goed doorgespoten? even lapje onderleggen zodat niet alles er niet meer uitziet en de riemen/ snaren etc. raakt.
Een paar keer onder het inspuiten de schakelaar heen en weer draaien , nadien wat uit blazen.
Aan de externe luidspreker aansluiting zit een verend contact , daar ook nog even met een dubbelgevouwen fijn schuurpapiertje
een paarmaal doorheen trekken/schuiven.
« Laatst bewerkt op: 26 november 2023, 14:28:59 door Hobbyman »