Auteur Topic: Het aandruk viltje  (gelezen 1368 keer)

Marotick

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 493
Het aandruk viltje
« Gepost op: 18 augustus 2016, 22:54:10 »
Waarom gaan versleten koppen slechter klinken?
Middenin de kop bevindt zich de kopspleet die dwars op de band staat. Bij een gezonde kop raakt de band een uiterst klein plekje.
Als je een raaklijn tekent tegen een cirkel dan is het raakvlak iets meer dan nul, zo is het eigenlijk ook bij een bandrecorderkop. En middenin dat kleine raakvlak bevindt zich de kopspleet die verwerkt zit in de hele kop. Eigenlijk is alleen de kopspleet van belang maar hoe dunner deze spleet is des te beter doet de kop zijn werk. Hoe dunner (smaller) des te hoger zijn de frequenties die opgenomen of weergegeven kunnen worden. Om die dunne kopspleet te beschermen wordt er aan beide zijden materiaal aangebracht zodat de spleet beschermd is. Eigenlijk moet dat materiaal er dus niet zijn, hoe minder des te beter doet de kop zijn werk daarom wordt dit materiaal zo aangebracht dat de band amper dit materiaal aanraakt.
Maar... na vele kilometers band dat langs de kop gelopen is slijt er wat van de kopspleet af met natuurlijk het materiaal dat de kopspleet beschermt en zal de kop niet meer mooi rond van vorm zijn maar een vlakke kant krijgen.
De band moet met een zekere druk tegen de kopspleet aangedrukt worden voor een goede overdracht van magnetische informatie van en naar de band.
Hoe groter het slijtvlak wordt des te minder wordt de druk van de band tegen de spleet. De druk wordt immers over het hele vlak verdeeld.
Volgens mij zijn er maar 2 dingen aan te doen om de druk tegen de kopspleet weer in orde te krijgen.
- Het slijtvlak weer kleiner maken d.m.v. het z.g. lappen van de kop.
- Of de druk van de band tegen de kop opvoeren zodat de kopspleet weer een goed contact heeft met de band. Dit zou met een ouderwets aandrukviltje kunnen. Bij mijn weten hadden de oudere recorders, jaren 50 en begin jaren 60 een aandrukviltje.
Dat aandrukviltje heeft wel een nadeel. De band zal ook sneller slijten want ook de band lijdt onder het grotere aandrukvlak onder een hogere druk.

In de rubriek, GEVRAAGD heb ik een oproep gedaan voor versleten koppen omdat ik wil gaan oefenen met het machinaal lappen van koppen. Ik ben er nog niet helemaal uit maar ik zit te denken aan een klem die de kop vasthoudt en die d.m.v. een machinale beweging over een glasplaat met een polijstmiddel lange tijd de kop heen en weer haalt totdat de de kopspleet bijna gehaald wordt. Deze mag niet geraakt worden want daar is al te veel van af door slijtage.

Als iemand ideeën hierover heeft dan hoor ik dat graag want het is natuurlijk leuk om samen hierover te brainstormen.

zie ook:
http://www.tapedeckforum.nl/index.php/topic,1457.0.html

Jack Marotick

Hobbyman

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 423
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: Het aandruk viltje
« Reactie #1 Gepost op: 19 augustus 2016, 12:28:28 »
Om deze topic terug te kunnen vinden is Rec.koppen lappen makkelijker lijkt me.
Maar des al niet te min heb ik ook enkele koppen opnieuw bewerkt (van Eric afgekeken  ;D ).
o.a. van een Teac kop en enkele Philipsen.
Ik heb het gedaan met een diamant blok van ik meen Aldi met 4 zijden 200/300/400/600 korrel.
Gaat heel goed maar wel langzaam en recht houden , iets na gepolijst met een tandenborstel met commandant.
grt.willem
   
« Laatst bewerkt op: 19 augustus 2016, 12:30:41 door Hobbyman »