Hallo Gijs, welkom hier op dit forum.
Brom kan op 5 manieren veroorzaakt worden.
1 een voeding die geen mooie gelijkstroom levert.
2 signaaldraden die niet goed afgeschermd zijn.
3 geen massa verbinding naar een print oid.
4 aardlussen.
5 hoogfrequent instralen
1 De voeding komt uit een transformator en is een wisselspanning. Die wordt gelijkgericht door een brugcel, meestal 4 diodes die gemakkelijk door te meten zijn. en die brugcel lever geen mooie gelijkspanning maar meer een pulserende gelijkspanning die geëffend wordt. Meesta door een flinke condensator (ca.2200 uF) of door een kleine schakeling die ook de stroomtoevoer en dus ook de spanning stabiliseert.
2 Door ons net is het hele huis omgeven van een bromveld en ook binnenin de recorder wordt een bromveld opgewekt. Als er een draad een klein signaaltje voert dan kan het zijn dat het bromspanninkje dat in diezelfde draad wordt opgewekt in een behoorlijke verhouding staat met dat kleine signaaltje. Je hebt dan niet alleen dat signaal door die draad maar ook een signaaltje dat in dat draadje is opgewekt. Een geleider in een wisselend magnetisch veld daarin wordt een spanninkje opgewekt.
Zo.n draad moet dus afgeschermd worden door een gevlochten mantel om de signaalvoerende draad heen. Die afscherming moet wel aan massa liggen, aan 1 kant het liefst.
3 Via de massa wordt de 0 van de spanning (meestal het hele chassis) overgebracht naar alle componenten die die 0 nodig hebben. Wat je vaak ziet is dat de 0 van de voeding direct op het chassis wordt bevestigd en printen, motoren, selenoiden tappen de 0 weer af van het chassis. Als er 1 print die 0 niet krijgt dan functioneert die print dus niet en dat kan in die keten wel een brommetje veroorzaken, zeker als die print via een omweg wel een gedeelte van die 0 spanning krijgt.
4 Aardlussen, dat heeft bij menig techneut wel eens tot wanhoop gedreven. Het komt er op neer dat als er een print of verbinding iets 2x een massa wordt gelegd er een spanning, weer door het bromveld, geïnduceerd wordt maar omdat de verbinding ook een kortsluiting in zichzelf veroorzaakt er een relatieve flinke stroom door die verbinding loopt en de afgeschermde draad dus juist een flinke brom inductie krijgt.
Lopen massa draden vlak naast elkaar dan is er meestal niets aan de hand (een stereo tulpstekker) maar als de 2 massa draden een eigen weg hebben dan kan dat tot problemen leiden.
Probeer om aardlussen te vermijden om een afgeschermde draad aan 1 kant aan massa te leggen.
5 ben je zendamateur of staat je apparatuur in de buurt van een zender dan kan hoogfrequent instralen een brom teweeg brengen in de audio installatie. Dat kan lastig zijn. Ik heb zelf bij een zender gewerkt waar dat het geval was. 100KWatt naar de antenne daarvan kwam te veel terug in de studio zodat de uitzendingen altijd een brommetje er doorheen zat, gelukkig vonden de luisteraars dat niet zo'n ramp.
Jack Marotick