Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Sony / Re: TC378 verschil links/rechts bij afspelen 10Khz&15Khz
« Laatste bericht door Bert V Gepost op 6 december 2022, 16:07:33 »
Ik heb nu voor het eerst het bijgesloten filmpje bekeken van de topic-starter, en verbaas mij over de werkwijze; overal wordt maar aangedraaid om op de scoop een beter resultaat te krijgen!
De azimuth en hoogte worden op deze wijze totaal versteld; ik vraag mij af op welke wijze TS de afstellingen van de opname- en weergavekop opnieuw "afgesteld"  heeft; je hebt nu grote kans dat deze koppen de band op  verkeerde of naast de sporen aftasten.

Hij had daar af moeten blijven en eerst moeten kijken of de koppen wel goed schoon waren; de ervaring wijst uit dat vooral het linker(boven)spoor bij 4sporen recorders het eerst problemen geeft; de band wordt daar eerder beschadigd door de bandgeleiding en op deze plek wordt de band ook eerder vervuild.

Ondanks dat deze recorder glass-ferrit koppen heeft heb ik in het verleden toch wel eens een kop moeten vervangen in deze 377/378-serie voor slijtageverschijnselen.

Bert
2
Algemeen / Re: vreemd verschijnsel bij de RMG LPR35
« Laatste bericht door frank Gepost op 6 december 2022, 15:53:21 »
Het weglopen van tapes bij met name Akai decks meen ik niet zo lang geleden een oplossing voor gevonden te hebben. Opvallend is dat de capstans altijd ontzettend glad zijn, bijna gepolijst. Er staat mij bij dat ze dat niet waren toen de decks nieuw uit de doos kwamen. Wat ik doe is het volgende: meet de diameter van de pinch roller op met een (digitale) schuifmaat en reken daarna de omtrek uit. (Iets met pi en zo....). Dan knip ik een reep polijstpapier (schuurpapier met bijvoorbeeld korrel 600) ter breedte van de pinch roller en met de lengte van de gemeten omtrek. Die strook rol je om de pinch roller en de uiteinden plak je aan elkaar vast met een klein reepje ducttape; gewoon plakband heeft meestal geen grip op het schuurpapier. Pinch roller weer op het deck monteren en het deck op PLAY zetten, zonder tape uiteraard. Na zo ongeveer 1 á 2 minuten draaien zie je de capstanas dof worden. Dan kun je het polijstpapier weer van de pinch roller afhalen.
Ook de pinch roller kun je eerst reinigen en daarna wat opruwen door eenzelfde reepje polijstpapier langs de pinch roller te houden terwijl het deck weer op PLAY staat; wederom zonder tape. Je schuurt dan een minimaal laagje oud rubber van de pinch roller af zodat deze meer grip heeft op de capstan.
Wie van mening is dat de bandsnelheid dan niet meer klopt: daarvoor bieden veel decks gelukkig nog de mogelijkheid om intern de snelheid af te regelen maar geloof mij: hetgeen wat je van de capstanas af 'schuurt' is zo minimaal: dat ga je echt niet horen. Sinds ik deze methode gebruik heb ik geen last meer van weglopende tapes.
3
Sony / Re: TC378 verschil links/rechts bij afspelen 10Khz&15Khz
« Laatste bericht door DdH Gepost op 6 december 2022, 11:59:49 »
Genesis,

Een mogelijke oorzaak kan ook zijn: Een zwak punt van deze modellen zijn de rode record-'piano'-toetsen. Slechte contacten daar hebben gevolgen voor het hele signaalpad.

Dirk
4
Sony / Re: TC378 verschil links/rechts bij afspelen 10Khz&15Khz
« Laatste bericht door Bert V Gepost op 5 december 2022, 17:15:55 »
Wat sterremuur al aangaf , de koppen goed reinigen, vooral het linker(boven)spoor;  (vervuiling is moeilijk te zien door de mumetalen overkapping van de weergavekop.)!
Waarom zijn de koppen opnieuw afgesteld, de afstelling was door de verzegeling de juiste; vaak wordt er aan deze afstelling het eerst "gesleuteld " bij problemen.
Deze recorder heeft glass-ferrit koppen, dus slijten niet zo snel.

Bert
5
MiniDisk-spelers / Re: Digitale harddisc & USB / SD card recorders
« Laatste bericht door Janboel Gepost op 5 december 2022, 14:13:33 »
Los Goud,
Ja, mijn reactie was idd meer aan Decktap gericht, en mee eens het begrip "digitale kopie" is voor meerdere uitleg vatbaar. CD en Minidisc gebruiken wel een wat verschillend digitaal "formaat" maar beiden zijn ze binnen dit formaat zonder verlies kopiëerbaar. Van CD naar Minidisk formaat (o MP3) geeft éénmalig een gering verlies door compressie maar daarna blijven éénen éénen en nullen nullen.
Voor de meeste consumenten was dit geringe kwaliteitsverlies zeer acceptabel maar de muziekindustrie zal er voor de CD verkoop in eerste instantie niet zo blij mee geweest zijn, maar aangezien dat moeilijk te voorkomen was heeft men zich meer gericht op het tegenhouden van illegale distributie van digitale kopiën in allerlei formaten.
Bij analoge tape opnames was deze angst veel minder vanwege kwaliteitsverliezen bij herhaald kopiëren en distributie was ook vele malen moeilijker en duurder.
Dit is geen college en ik vertel hier voor de meesten natuurlijk niets nieuws. Het is alleen bedoeld om mijn opmerkingen over de vrijheid van opnemen met Minidisc toe te lichten.

Groet,

Jan

6
Algemeen / Re: Sony Stereo Demonstratie Tapes
« Laatste bericht door DdH Gepost op 5 december 2022, 10:10:46 »
Beetje off-topic: Ik heb in de verzameling tapes die ik kado kreeg, een heldere plastic 13 cm-haspel waar op het etiket staat
[ik citeer]
Sony Demonstration tape DSE-511
1: "oedo nihonbashi" 2: yasuko ohki: "kaeranai hi-
to: manchester at liverpool" 3: "otemoyan"
tape speed 19cm / s 4 track stereo (c) 1969 biem
recorded by CBS / SONY CORP jaspac T-316
[einde citaat]
Waarschijnlijk is de band niet origineel, omdat de teller tot 1350 gaat, heb ik afgeleid dat het waarschijnlijk een TriplePlay is. Dat lijkt me onwaarschijnlijk voor een demonstratietape. Aan het ene einde een groene strook, aan het andere een rode, aan beide kanten schakelfolie. Lichtbruin, geen backcoating, 65 minuten per kant op 9,5 cm/s, poedert een heel klein beetje. Ook de opname op de band is zeker geen demonstratiemateriaal: een verzoekplatenprogramma van de radio. Alle vier sporen hebben een andere opname, dus mono.

Dirk
7
Algemeen / Re: Sony Stereo Demonstratie Tapes
« Laatste bericht door sterremuur Gepost op 5 december 2022, 09:30:18 »
Hoi Maurice,

ik zal eens op de PC kijken.
Deze grote bestanden zijn denk ik niet meegekomen bij enkele serververhuizingen.
8
Sony / Re: TC378 verschil links/rechts bij afspelen 10Khz&15Khz
« Laatste bericht door sterremuur Gepost op 5 december 2022, 09:12:47 »
Koppen eerst zeer goed reinigen.
Soms blijft er hardnekkige aanslag aangekoekt zitten.
9
Sony / Re: TC378 verschil links/rechts bij afspelen 10Khz&15Khz
« Laatste bericht door Hobbyman Gepost op 5 december 2022, 09:04:11 »
Heb je nog enkele transistoren vervangen? want de 2sc's hebben ook alle zwarte pootjes.
10
Sony / Re: TC378 verschil links/rechts bij afspelen 10Khz&15Khz
« Laatste bericht door C.B. Gepost op 4 december 2022, 22:01:12 »
Misschien de koppenafstelling?

Ik bedoel, heeft u die wel juist afgesteld?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10