Auteur Topic: Het Technics Dansende-Armpjes-Syndroom  (gelezen 5570 keer)

Dik

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 167
Het Technics Dansende-Armpjes-Syndroom
« Gepost op: 4 oktober 2009, 11:38:13 »
Technics-decks uit de RS-serie hebben vaak het probleem van de wiebelende armpjes. Dit is echter geen probleem dat veroorzaakt wordt door defecte onderdelen, maar door het verloop van onderdelen.

De oplossing is simpel. Als je het achterpaneel verwijderd zie je een metalen strip met aan de rechterkant 2 gaten met achter ieder gat een potmeter. Met de potmeter Phase Adjust (deze potmeter staat iets voor de andere potmeter) kun je het probleem wegdraaien. Zet de pitchcontrol uit en span een band. Kijk naar de armpjes en draai aan de potmeter tot de armpjes stoppen met dansen.

Hieronder volgt een technics uitleg van het probleem.



Het bovenste gedeelte begint links bij de Frequency Generator die, zoals zijn naam al suggereert, een sinus genereert mbv sensoren in de capstanmotor. Deze frequentie wordt daarna vertaald naar een zaagtandspanning helemaal rechts.

Het middelste gedeelte bestaat uit 3 secties. Van links naar rechts de variabele oscillator, de quartz oscillator en dan de vertaling naar wederom een zaagtandje.

De zaagtandspanningen gaan dan naar het onderste gedeelte helemaal rechts. Naar de differential amp oftewel de verschilversterker. Het verschil tussen de zaagtandspanningen wordt vervolgens gestuurd naar het rijtje transistoren in het midden die de Armature coil oftewel de hoofdwikkeling van de capstanmotor aanstuurt.

Het probleem is dat de twee bovenste lagen na een periode uit fase gaan lopen doordat de onderdelen degenereren. De verschilversterker gaat vervolgens appels en peren vergelijken en trekt de conclusie dat het verschil wel heel groot is en gaat de motor overmaats corrigeren. De motor zelf genereert dan vervolgens weer een spanning die nog steeds uit fase loopt en de verschilversterker reageert daar weer op. Zo gaat de cyclus door.

Gelukkig is dat faseverschil weg te draaien dmv potmeter VR901 (Phase Adjust).

Als je al begonnen bent met meten dan heb je waarschijnlijk al een punthoofd omdat alle spanningen lekker met de capstanmotor meedansen en je middenin in de Isolated Loop zit. ;D

Volgens de Service Manual hoor je dit ook weg te draaien mbv een dubbelstraals Osciloscoop waarmee je de twee lagen vergelijkt.



Het deck reageert wel goed op de Variabele Oscillator omdat deze zelf de bovenste fase bijregelt met potmeter VR902 (gewoon de Pitch-draaiknop aan de voorkant).
« Laatst bewerkt op: 4 oktober 2009, 11:40:10 door Dik »
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D

Dik

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 167
Re:Het Technics Dansende-Armpjes-Syndroom
« Reactie #1 Gepost op: 5 oktober 2009, 00:02:27 »
Ja, verder is het deck prima  ;D
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D

Janboel

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 69
Re: Het Technics Dansende-Armpjes-Syndroom
« Reactie #2 Gepost op: 26 februari 2017, 21:32:25 »
Zoals ik vorige week bij de Topic foto's,etc. meldde, mag ik me sedert een aantal weken ook de zeer gelukkige eigenaar van een RS-1500US noemen. Een indrukwekkend deck. Heb het gebruikelijke onderhoud gedaan en een klein beetje contactspray in de potmetertjes en op de schakelaars van het audio gedeelte heeft heeft hem goed gedaan. Alles lijkt naar behoren te functioneren.
Een dingetje wil ik nog verbeteren, maar voor ik met de schroevedraaier aan de gang ga zou ik wat verder advies op prijs stellen. De recorder heeft niet echt last van dansende armpjes, maar...
- Het rechter armpje is wel ietsje onrustig (uitslagen van millimeter(s) en meer naarmate de rechterspoel vol raakt en/of een grotere diameter heeft. het linker armpje blijft dan stabiel.
- Met pitch knop ingedrukt (dus standaard snelheid,  9,5 cm/sec) is de afgelezen snelheid bij het ledje van de ingebouwde stroboscoop voor lange periodes precies goed (loopt niet voor of achteruit). Wel zie je de stroboscoop constant een heel klein beetje (millimeter?) heen en weer gaan als je heel goed kijkt. Dat blijft hetzelfde met pitch control aan (uitgetrokken). Je hoort het niet.
- Na langere tijd (>1uur) raakt de snelheid soms iets in de war maar hersteld zich meestal wel weer. Het uittrekken van de pitchknop hielp zojuist wel, maar als je hem even later weer indrukt is het probleem soms ook weer over.
- heb een paar (Maxell) banden geprobeerd maar dat geeft onderling niet veel verschil
- Mijn gedachte is: Bij een daadwerkelijke onstabiele snelheid zou ik verwachten dat beide armpjes danste en de stroboscoop de variaties zou aangeven (wat dus wel na langere tijd soms eventjes gebeurt)
- Zou dit toch aan de afstelling zoals Dik heeft omschreven kunnen liggen?? Kan het warmer worden van het deck misschien net tot een probleem met de fase kunnen leiden? Is het een goed idee om ook de pitchschakelaar/potmeter met een druppeltje contactspray te behandelen?
Zou het erg op prijs stellen als jullie suggesties hebben.
Dik, denk jij dat dit toch om het door jouw omschreven probleem gaat? Heb jij overigens ook een Technics of gehad dan wel aan gesleuteld?

Groet,

Jan

Dik

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 167
Re: Het Technics Dansende-Armpjes-Syndroom
« Reactie #3 Gepost op: 27 februari 2017, 13:38:19 »
Het kan zijn dat die afstelling er net naast staat. Die schakelaars moet je niet volspuiten met contactspray, want die zooi blijft erin zwemmen en echt schoon wordt het niet.
Dikdeck: Een bandrecorder in dusdanige staat dat bij het zien ervan de wanhoop bij ieder toeslaat, behalve bij Dik :D