Auteur Topic: A77 afregelen zonder testband..  (gelezen 3808 keer)

RaoulRevox

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 42
  • Buizenfreaky
A77 afregelen zonder testband..
« Gepost op: 13 juli 2015, 15:54:47 »
Beste tappers, Is het mogelijk een recorder (A77) 2spoor HS af te regelen zonder testband?
Raoul

sterremuur

  • Global Moderator
  • Koekiemonster
  • *****
  • Berichten: 2.488
    • Sterremuur!!
Re: A77 afregelen zonder testband..
« Reactie #1 Gepost op: 13 juli 2015, 23:13:34 »
Ja, als je van een echt goede recorder een testtape opneemt met zo goed mogelijk afgestelde koppen en levels, bijvoorbeeld een toon van 1000 en 10000 Hz.
Je hebt altijd een referentie nodig.
Opnamebias kan grofweg op gehoor, maar het blijft suboptimaal.

Hans en Reel to Reel

  • Koekiemonster
  • ******
  • Berichten: 749
  • Tja?....
Re: A77 afregelen zonder testband..
« Reactie #2 Gepost op: 13 juli 2015, 23:56:18 »
Kon dat ook niet met een frequentie meter op ik dacht zo uit mijn hoofd 800 en 1600 Hz tijdens het afspelen.?
Sorry ik dacht dat het alleen om de snelheid ging niet goed gelezen.

RaoulRevox

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 42
  • Buizenfreaky
Re: A77 afregelen zonder testband..
« Reactie #3 Gepost op: 17 juli 2015, 10:40:23 »
Dank je collegas,
Het toestel is afgeregeld volgens de gegevens van de SM A77 HS 2 spoor. Ik had al eerder (vroeger dus) een opname gemaakt, voor de revisie, 1000Hz 0dB, en heb hierop de huidige afregeling gebaseerd.
Bias 10kHz -20dB 4,5 over top op 19cm en 3 over top voor 38cm. (volgens tabel van de gebruikte tape). Opnames klinken goed.
Wanneer ik nu een toon van 1000Hz opneem op 0dB voor beide kanalen meet ik op die uitgangen van de replay amplifiers beide ook hetzelfde signaal. Tot hier geen probleem.
Maar nu draai ik de band om in weergave en dus kanaal I wordt nu kanaal II en omgekeerd en daar zie ik wel een verschil van +-3dB wat voor mij iets te veel is.Mijn vermoeden is dat ik echt een test tape zal moeten gebruiken om in de eerste plaats de weergave amplifiers juist af te stellen en daarna de rest va
Raoul

RaoulRevox

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 42
  • Buizenfreaky
Re: A77 afregelen zonder testband..
« Reactie #4 Gepost op: 17 juli 2015, 10:42:14 »
Oei op ne verkeerde knop gedrukt. enfin mijn vraag is waar of wie zou mij zo'n test tape kunnen bezorgen (tegen vergoeding uiteraard)?
grt
Raoul

Hobbyman

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 448
  • Audio repareren is mijn hobby.
Re: A77 afregelen zonder testband..
« Reactie #5 Gepost op: 17 juli 2015, 12:40:00 »
Oei op ne verkeerde knop gedrukt. enfin mijn vraag is waar of wie zou mij zo'n test tape kunnen bezorgen (tegen vergoeding uiteraard)?
grt
Ik heb er eigenlijk ook 1 weer nodig want heb het op een rec. gehad die bij play
al direct ging wissen en zodoende hier en daar wat testtonen verloren gegaan.