Auteur Topic: De bandgeleiding  (gelezen 222 keer)

Marotick

 • Koekiemonster
 • ******
 • Berichten: 561
De bandgeleiding
« Gepost op: 8 mei 2021, 23:51:30 »
De bandgeleiding,
 
Zo beetje het belangrijkste voor het weergeven van het audio bij een bandrecorder is de bandgeleiding.
Een ieder zal begrijpen dat de band op een goede manier langs de koppen getrokken moet worden daarbij zijn verschillende dingen belangrijk.
De band moet met een constante snelheid langs de koppen glijden en moet de koppen goed raken. Ook moet de band strak langs de koppen lopen en niet op en neer gaan en dat is wel een moeilijkheid.
De band nijgt om wat op en neer te bewegen en als de band links wat omhoog gaat en gelijktijdig rechts wat naar beneden dan veroorzaakt dat een verandering van de azimut.
Dat is te zien bij het afstellen van de azimut. De optelling van de 2 sporen toont dan fluctuaties.
Hoe komt het dat de band niet strak langs de koppen wilt lopen?
Een oorzaak zou kunnen zijn dat de haspel die afwikkelt de band niet goed laat afwikkelen door bijvoorbeeld een kromme haspel of erger nog een kromme spoelschotel. Door de kromme spoel of andere oneffenheid wordt de band telkens iets opgetild en weer neergedrukt.
Hoe is dat op en neer gaan van de band te beteugelen?
De recorder fabrikant kan de uiterste bandgeleiders zover mogelijk uit elkaar zetten hierdoor blijft de band nog steeds op en neer gaan maar dat heeft minder invloed bij de koppen omdat de hoek die de band maakt kleiner wordt na gelang het punt, waar de band op en neer gaat, verder weg is.
Dat is bij een Revox A77 en B77 de 2 lagers die aan het begin en aan het eind staan van de bandgeleiding.
Een band is ¼ inch breed en dat is ca. 6,35 mm. Het lager is 6mm dik en daardoor is de breedte voor de band dus te klein, de band kan er eigenlijk niet doorheen. Om de schoteltjes die boven en onder de bandgeleiderlagers zit op een goede breedte te krijgen heeft Revox bedacht om het te kort aan ruimte op te vullen met 2 dunne ringetjes van 0,2mm zodat de doorgang 6,4 mm wordt. Een mooie oplossing maar de band kan nu weer wat op en neer bewegen. Lijkt weinig maar is toch veel voor de hogere frequenties. Deze oplossing heeft wel het voordeel dat banden die door een wat slordige productie wat breder zijn gemaakt er toch nog doorheen kunnen.
Bij de Telefunken M15 is te zien dat de band rust op een steuntje en daardoor perfect stil staat en als de band wat te breed zou zijn is dat ook geen probleem want de band rust alleen met de onderkant op dat steuntje. Ook is eventueel vuil ook gemakkelijk te verwijderen.

Ook is het belangrijk dat alle bandgeleiders mooi in lijn staan. De band wordt van de ene spoel naar de andere verplaatst en in dat traject moet die rechte lijn niet verstoord worden door een bandgeleider die wat te hoog of te laag staat afgesteld. Als de band extreem dun is dan is een eventuele verstoring goed te zien. De band beweegt zich dan wat verkreukeld langs die geleider. Als de geleiders goed staan dan is de band mooi vlak langs de punten die de band raken.

Jack Marotick

pvdm

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 56
 • Adventures of a vintage audio geek
  • Adventures of a vintage audio geek!
Re: De bandgeleiding
« Reactie #1 Gepost op: 10 mei 2021, 18:27:49 »
Ben benieuwd naar de volgende delen uit de Teleac cursus Bandrecorders!!  ;D
Studer A80/R, Revox PR99; Otari MX-55 N-M;Philips N4520, N4522, DVD963SA, DCC600, N6330; Tascam 32&34B; Teac X2000R, X7-R, A-3440, A-3300sx2Tr; Tandberg TD20A; Technics RS1500, SL-1900/Ort. 2MRed, SL-P777; Mackie 24.8; KEF Q700; dbx 150; Sennh. HD600 Beyerdyn. DT880; HiFiMan Sundara; FiiO K5 Pro.

losgoud

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 76
Re: De bandgeleiding
« Reactie #2 Gepost op: 11 mei 2021, 09:08:46 »
Ik lees je bijdragen altijd met veel belangstelling, Jack!!

Groeten

Ben