Auteur Topic: Staaf knopjes printen  (gelezen 2430 keer)

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Staaf knopjes printen
« Gepost op: 24 mei 2020, 21:43:26 »
Beste leden,

Ook ik heb last van scheurende knopjes op mijn RS1500
Nu heb ik hier ergens gelezen dat ene Dik ze getekend heeft
voor de 3D printer.

Is er een mogelijkheid om aan deze print files te komen?

Groet, Bram

p.lankhaar

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 161
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #1 Gepost op: 25 mei 2020, 10:10:31 »
Bekend probleem.
Helaas hebben alle apparaten uit deze serie er last van.

Ik weet niet zeker of Dik die knopjes nagetekend heeft. Hij heeft in elk geval de kennis om dat te doen.
Maar tekenen en produceren is 2. Nadat Dik een baan gekregen heeft, heeft hij nu volgens mij veel minder tijd.
Zelf wil ik de knoppen ook na laten maken, maar ik moet nog een geschikt adres zien te vinden die dat wil doen.

Heb jij eventueel zelf een 3D printer of kun je ze ergens laten maken? Dan zou ik Dik eens een mailtje kunnen sturen.

EDIT: net even het andere bericht gelezen. Ik kan Kees ook weleens vragen, of hij er nog heeft of eventueel het bestand.

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #2 Gepost op: 25 mei 2020, 16:03:24 »
Ik dacht te hebben gelezen dat Dik ze al eens getekend heeft.
Als hij dat bestand af zou willen staan kan ik wel voor het printen zorgen!

ps. Ik geloof dat wij al eens kennis gemaakt hebben?
« Laatst bewerkt op: 25 mei 2020, 16:05:25 door bramhartog »

p.lankhaar

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 161
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #3 Gepost op: 28 mei 2020, 09:05:06 »
Ha Bram,
Ik heb intussen contact opgenomen met Cees (lampje), maar die geeft de 3D-tekeningen niet af zonder toestemming van Dik.
Dus probeer ik om Dik te bereiken. Heb hem gisteren een mailtje gestuurd. Even afwachten op reactie...

Het zou best kunnen dat we al eens kennis gemaakt hebben. Ik heb intussen zoveel kennissen, maar ik weet niet waarvan. Jij nog wel?

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #4 Gepost op: 28 mei 2020, 21:41:31 »
Ik dacht iets met delen van een Akai GX77, woon je niet in de buurt van Utrecht?

J.hartog

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 66
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #5 Gepost op: 28 mei 2020, 22:05:21 »
Ik maak/ repareer ook veel bandrecorders GX-630D GX-230D en Revox  A77 etc.

Kan je de staaf knopjes niet van zwart kunststof staaf ca 6 mm van een potmeter maken en of iets dikkere staaf kunststof 8mm a 10mm rond af draaien in een min draaibankje.
en dan een sleuf gat of voor de geribbelde assen van de pot meters in de RS-1500 pas maakt
of van een alu staaf ca 6mm -10mm rond er knopjes af draaien, en mooi af werken.

J.hartog

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #6 Gepost op: 30 mei 2020, 22:26:29 »
Hallo Naamgenoot,

Ik heb ook redelijk wat ervaring in het herstellen en repareren van diverse audio, tv's
en de laatste jaren ook alweer bandrecorders.

Aangezien ik de mogelijkheid heb om te printen is het namaken via allerlei andere manieren zoals draaien etc.
veel bewerkelijker en minder mooi (meestal)
Maar het maken van een zg. printfile is moeilijk en als er al een file bestaat
hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden niet?

groet, Bram


p.lankhaar

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 161
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #7 Gepost op: 2 juni 2020, 07:51:40 »
Maar het maken van een zg. printfile is moeilijk en als er al een file bestaat
hoef je niet het wiel opnieuw uit te vinden niet?


Alleen dan moet je wel aan de originele file zien te komen.  ;D

Ik heb inmiddels een paar knopjes te pakken. Kan er twee naar je toe sturen als je wilt. Neem maar even contact op via PM.
Ze moeten nog wel bewerkt worden. Meestal zijn de originele reprints nogal korrelig. Dus even nabewerken.
Ik heb er zelf helaas geen tijd voor. Misschien wel leuk om je bevindingen hier op het forum te delen?

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #8 Gepost op: 2 juni 2020, 23:15:13 »
PM gestuurd!

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #9 Gepost op: 18 maart 2021, 10:06:24 »
Het is al weer even geleden maar toch vooruitgang geboekt met het maken van knopjes voor de Technics RS1500 serie.
Het printen van deze knopjes met PLA of gerelateerd "plastic" wordt niets, blijft geribbeld en dit materiaal is vrijwel niet te bewerken.

Na aanschaf van een Resin (hars) 3D printer hebben we (mijn zoon) een aardig ontwerp gemaakt dat zeer dichtbij het origineel komt!

Hier een paar foto's,



Hier kun je nog net zien welk knopje niet origineel is.













Mvg. Bram


guuz1

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 244
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #10 Gepost op: 22 maart 2021, 09:43:41 »
Bram,

Fantastisch werk,

Ga je deze knopjesook  commercieel aanbieden? 
In dat geval zou ik, 6 stuks willen kopen.

Bedankt voor je hulp op het forum en de info in dit project!

bramhartog

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 95
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #11 Gepost op: 22 maart 2021, 11:12:14 »

Guuz1,

Ik ga ze wel commercieel aanbieden, niet om er direct iets mee te verdienen
maar toch wel om enigszins iets van de kosten terug te halen.

Ik zal je een pm sturen.

mvg. Bram

pvdm

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 55
  • Adventures of a vintage audio geek
    • Adventures of a vintage audio geek!
Re: Staaf knopjes printen
« Reactie #12 Gepost op: 22 maart 2021, 12:50:09 »
mooi werk!
Studer A80/R, Revox PR99; Otari MX-55 N-M;Philips N4520, N4522, DVD963SA, DCC600, N6330; Tascam 32&34B; Teac X2000R, X7-R, A-3440, A-3300sx2Tr; Tandberg TD20A; Technics RS1500, SL-1900/Ort. 2MRed, SL-P777; Mackie 24.8; KEF Q700; dbx 150; Sennh. HD600 Beyerdyn. DT880; HiFiMan Sundara; FiiO K5 Pro.